Anne ile bebeğin uygun pozisyonu alması ve bebeğin memeyi doğru kavraması bebeğin emerken sıkıntı yaşamasını engelleyecektir.Ayrıca bu durum göğüs ucu çatlağı oluşmasını ve yetersiz süt üretimini de engeller.
Birçok anne, koltukta, kanepede, sallanan iskemlede oturarak veya bazen de yatağa uzanarak rahat eder. Özellikle ilk günlerde annelerin düz bir kucak oluşturabilmek için ya ayaklarını kaldırması ya da bir yastıktan destek alması gerekebilir.
Bazı anneler, bebeklerini memelerinin hizasına kadar yükseltir ve orada tutarlar; bazıları ise en doğal emzirme pozisyonu olan duruşta, bebeklerini vücutlarına çaprazlamasına getirerek kendilerine yaslarlar.
En sık rastlanan emzirme pozisyonları ya kucağın üstüne çaprazlama tutuş ya da bebeğin ayaklarının annenin arkasına doğru uzandığı duruştur.
Kucakta Çaprazlama (Beşik Tutuşu)
Bebeğini başını ya dirsek içinize, ya da kolunuzun iç kısmına yerleştirirsiniz. Bütün vücudu size dönüktür. Kolunuzu sırtına yaslayarak destek alır ve elinizle de kalçasını veya arkasını tutarsınız.
Çaprazlama (Beşik Tutuşu)
Emzirdiğiniz memenizin diğer tarafındaki kolunuzla, bebeği göğüs hizanıza kadar yükseltir ve orada tutarsınız. Dirseğiniz bebeğin altını tutar ve kolunuz da sırtına destek verir. Avuç içinizle, bebeğin sırtını tutarsınız ve parmaklarınızla da boynunu tutarsınız. İşaret parmağınızla kulağının altından, başının alt kısmına destek verirsiniz.
Ayakları arkada rugby tipi, tutma ve sabitleme pozisyonu
Kolunuzu yarım ay gibi kıvırırsınız bebek yan yatar, vücudunu kendi yanınız ve kıvrık kolunuz arasına yerleştirirsiniz. Omuzları, boynu ve başının alt kısmı sizin elinizden destek alır; gerekirse diğer elinizle de emzirdiğiniz memenizi böylece tutabilirsiniz.
Her pozisyonda dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bebeğin başının ve vücudunun daima memenize çevrili olmasıdır.
Meme ucunu ağzına ilk kez vereceğiniz zaman, ilk yapmanız gereken, memeye önce çenesini yaslamasını sağlamaktır. Böylece, ağzının damak kısmıyla meme ucunu ağzına alabilecek ve ağzını tamamen açabilecektir.
Bebeğin, meme ucunuzdaki Areola kısmının (koyu renkli bölüm) büyük bölümünü ağzına alabilmiş olmasına özellikle dikkat edin. Böylece çok daha rahat emecek ve çok daha fazla süt alabilecektir.
Meme ucunun, bebeğin ağzının derinine girmesini ve böylece damağı ile meme ucunda tahrişi önlemesini sağlayan düzgün pozisyonlar, emzirme esnasında oluşabilecek bütün ağrı, sancıları azaltır ve bebeğin yeterli miktarda süt almasını sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder