Salı

HIV Nedir, Nasıl Bulaşır, Nasıl Anlaşılır

İstanbul Haseki Hastanesi AIDS Teşhis Kliniği şefi mikrobiyoloji uzmanı Dr. Özcan Nazlıcan tokalaşarak, aynı bardaktan su içerek, yemek yiyerek, dokunarak, sarılarak hastalığın kesinlikle bulaşmadığını belirtiyor. Ortak kullanılan tuvalet, yüzme havuzları, sinek ya da böcek ısırmalarıyla AIDS’in bulaşmasının imkansız olduğunu kaydeden Nazlıcan, “Ancak dudak ve ağız kenarındaki zedelenmeler, bunlara yol açacak sert öpüşmeler, virüsün kolayca vücuda girmesine sebep olur.


Diğer taraftan virüs spermde ve vajina salgısında bulunduğundan, cinsel ilişki sırasında vajinaya, penis mukozasına veya rektuma bulaşır” diyor. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, küresel toplumda vakaların yüzde 70 – 80′nini cinsel yolla bulaşma oluşturuyor. Kan ve kan ürünleri de, AIDS’i bulaştıran bir başka etken grup, ancak bu alanda alınan önlemlerde birçok ülkede başarı sağlandı. Enjektör, bistüri gibi tıbbi araçlardan hastalığın bulaşma riski ise yüzde 5 – 10. Yine tüm dünyadaki HIV bulaşmalarının yüzde 5 – 10′u anneden bebeğe gerçekleşiyor.

Korknuç portre
* Dünyada her gün 8 bin yeni AIDS vakası görülüyor.
* Dünyada her gün bin çocuk AIDS’li doğuyor.
* Dünyadaki AIDS’lilerin ancak yüzde 6’sı ilaç kullanabiliyor.
* Dünyada 23 milyondan fazla kişi enfekte durumda.
* Bunların 3 milyonu 15 yaşın altında çocuk.
* AIDS 2 milyon çocuğa annesinden bulaşmış.
* 1996′da günde bin çocuk AIDS’den öldü.
* Türkiye’de ilk AIDS tanısı, 1985′te kondu.

BM verilerine göre;
* 1997′de 5.8 milyon kişi AIDS’e yakalandı.
* Şu anda dünyada 3.6 milyon kişi AIDS’li ve hayatta.
* 1997 yılında 2.3 milyon kişi AIDS’ten öldü.
* Salgının başlangıcından beri 11.7 milyon kişi öldü.

Nasıl anlaşılır?
HIV virüsü vücuda girdikten 8 hafta kadar sonra, antikorlar oluşmaya başlıyor. Bu antikorların varlığını, kandaki çeşitli testlerle göstermek mümkün. Bugün en güvenilir ve yaygın kullanılan antikor testi, ELISA yöntemi. Eğer bu testte kişinin kanında HIV antikorlarına rastlanırsa, mutlaka “Western Blot” adı verilen ikinci bir testin uygulanması lazım. O da pozitif çıkarsa kişinin HIV’le enfekte olduğu kesinleşiyor. Doğrulama testi yapılmadan HIV pozitif tanısı konulamıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder