Cumartesi

Ramazan Bayramını Kendinize Zehretmeyin

Aşırı beslenme, aşırı yemek, çok yemek, dengeli beslenme, fazla besin tüketimi, fazla beslenme, fazla yemek yemek, ideal beslenme, Ramazan bayramı, Ramazandan sonra beslenme, sağlıklı beslenme, sınırlı beslenme, yeterli beslenme..

Ramazanda sınırlı beslenmenin ardından bayramda fazladan tüketilen yiyeceklerle ilgili olarak uzmanlardan bir dizi uyarı geldi. Aşırı yiyecek tüketip bayramınızı kendinize zehir etmeyin…

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, ”Bayramlarda bol miktarda yemek yapılması ve bu yemeklerin uygun şartlarda muhafaza edilmemesi
sonucunda gıda zehirlenmeleri meydana gelebilmektedir” dedi.

Demirci yaptığı açıklamada, Ramazandaki sınırlı beslenmenin ardından bayramda genellikle aşırı yemek yendiğini hatırlattı.

Bir aylık orucun ardından fazladan alınan gıdaların vücudun dengesini bozduğunu ifade eden Demirci, bunun sonucunda hazımsızlık, mide yanması, gaz şikâyetleri, mide-bağırsak hastalıkları, kusma, ishal, kabızlık, reflü gibi şikâyetlerin ortaya çıkabildiğini belirtti.

Özellikle bayramlarda bol miktarda yemek yapıldığını ifade eden Demirci, bu yemeklerin uygun şartlarda muhafaza edilmemesi sonucu gıdaların bozulmasıyla gıda zehirlenmeleri meydana gelebildiğini söyledi. Pişmiş gıdalar ile çiğ gıdaların aynı ortamda muhafaza edilmesi sonucunda da gıda zehirlenmesi oluşabildiğini anlatan Demirci, şöyle konuştu:

”Çiğ gıdaların, bilhassa çiğ etlerin pişirilmek üzere parçalanması, doğranması ve kıyılması gibi işlemler, kullanılan araç-gereçlerle çalışılan yerlerin temiz olmaması, bu işlerle uğraşan kişilerin kişisel temizlik kurallarına uymamaları gibi durumlar, gıdaların bu mikroorganizma ile kirlenmesini ve mikroorganizmanın üremesini kolaylaştırır.

Gıdalarda zararlı bakterilerin üremelerini kolaylaştıracak diğer bir nokta da gıdanın saklandığı ortamın ısı derecesidir. Oda sıcaklığında gıdaların hazırlanması sırasındaki aşamalarda bekletilme süresi ya da oda sıcaklığında unutulmuş olmaları veya kendi kendilerine soğumaya terk edilmeleri, bakteri çoğalması ve toksin üretimine yardımcı olur. Sıcak, yani hemen servisi yapılacak pişmiş gıdaları sıcak, soğuk gıdaları ise soğuk olarak saklamalıdır. Hemen servisi yapılmayacak veya artan pişmiş gıdaları süratli bir şekilde güvenli ısı derecesine kadar soğutmak gerekir.”

Ramazandan sonra beslenme

Demirci, bayramda beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, öğün aralarında meyve tüketilerek fazla yemek yenmesinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle ağır olabilecek, yağlı, tuzlu ve kızartma türlerinden kaçınılması gerektiğini anlatan Demirci, ”Sebze yemekleri, yoğurt ve meyve gibi ürünler tercih edilmelidir. Dost ve akraba ziyaretlerinde tatlı ikramlarında ısrar edilmemelidir. Kafein alımı sınırlı olmalı, özellikle ilk gün çay ve kahve alımına dikkat edilmelidir. Bol su içilmesi ve yürüyüş gibi egzersizler sindirimi kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder