Perşembe

Tüp Bebekte Genetik Kusur Tehlikesi

Fertilizasyon ve Embriyoloji Kurumu, genetik kusur tehlikesi, HFEA, karında delik, kısırlığın sebepleri, kısırlık, öğrenme zorlukları, ölümcül sağlık sorunları, Tüp Bebek, tüp bebekler, uzun dönemli sakatlıklar..

Tüp bebeklerde genetik kusurlar ve sağlık sorunları riskinin yüzde 30 daha fazla olabileceği, tüp bebek yapmak isteyen çiftlerin önceden bu konuda uyarılması gerektiği bildirildi. İngiliz uzmanlar, tüp bebek yönteminin bebekte ölümcül sağlık sorunlarına veya uzun dönemde çözülmesi bile mümkün olamayabilecek sakatlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.


Uyarı, İngiltere hükümetinin Fertilizasyon ve Embriyoloji Kurumu (HFEA) tarafından yayımlandı.

Kısırlık tedavisi için başvuran çiftlerin, bu yöntemin bebekte hayatı tehdit eden sağlık sorunları veya uzun dönemli sakatlıklara yol açabileceğini bilerek kararlarını vermeleri gerektiği kaydedildi.

Daily Mail’in haberine göre, İngiltere’de ilk kez yapılacak bir uygulamayla, ekim ayından itibaren tüp bebek merkezleri çiftleri, gerek tüp bebek gerekse benzeri diğer yöntemlerin riskleri konusunda önceden uyarmak zorunda olacak.

Riskler
Atlanta’daki Hastalıkların kontrolü ve Önlenmesi Merkezinden bilim adamları, Ulusal Doğum Kusurlarını Önleme Çalışmasındaki verileri kullanarak 13 bin 500 doğumla 5 bin kişilik kontrol grubunu karşılaştırdı.

Human Reproduction dergisinde yayımlanan araştırmada, tüp bebeklerin kalp kapakçığı kusurundan, yarık dudak ve damağa, bağırsakların ve yemek borusunun tam gelişmemesi yüzünden sindirim sistemi anormalliklerine kadar çeşitli hastalıklardan mustarip olabildiği saptandı.

Bunun yanı sıra tüp bebeklerde küçük olsa da gelişme geriliğine yol açan Angelman Sendromu ile karında delik ve öğrenme zorluklarına yol açan Beckwith-Wiedeman Sendromu gibi nadir görülen genetik hastalık riskinin de, normal yollarla dünyaya gelen bebeklere göre daha fazla olduğu belirtildi.

Tüp bebeklerde veya diğer tedavi yöntemleriyle dünyaya gelen bebeklerde sağlık sorunlarının daha fazla olması riskinin, doğanın düşük kaliteli oldukları için atacağı yumurtaların kısırlık tedavisindeki ilaçlar sayesinde kullanılması olabileceği belirtildi.

Diğer bir sebebin de, yumurtaları artık düşük kaliteli olan yaşı büyük kadınların bu yönteme daha fazla başvurması olabileceği kaydedildi.

Bilim adamları yine de, risklerin doğrudan kısırlığın sebebiyle mi ilintili, yoksa bizzat yöntemin kendisinden mi kaynaklandığını henüz bilmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder