Cuma

El Terlemesi Nedenleri Sebepleri Teşhisi Tedavisi

El Terlemesi ve Nedenleri; Tedavisi
El terlemesi bölgesel aşırı terleme şekillerinin belki de en fazla sıkıntılı olanıdır. Çünkü tüm işlerde kullandığımız organlar olan ellerin terlemesi birçok faaliyeti engelleyebilir.

Islak ellerin oluşturduğu anormal görüntü yanında en rahatsız edici durum el teması ve tokalaşmadır. Çünkü ıslak bir eli tutmak kişilerde irkilme hissi ve elini çekme duygusu oluşturur. Ellerini yıkamak veya silmek isterler. Bunu farkeden hastalar tokalaşmadan önce ellerini farkettirmeden giysilerine silerler veya sürekli mendille
gezerler. Uzun kollu giysiler giyerler. Dans etmekten, sevdiklerinin elini tutmaktan bile çekinebilirler. Ayrıca kapı tokmaklarını çeviremezler, düğmelere basmaktan çekinirler. Nemli ve soğuk el sıkma mülakatlarda güvensizliğe neden olabilir.

Aşırı Terlemenin Sebepleri Neler?
"Aşırı terleme" olarak bilinen Hiperhidrozis’in sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle genetik olduğu kabul edilmektedir. Bölgesel hiperhidrozis, bir tür ter bezinin aşırı çalışmasından ve ya sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasından kaynaklanır.

Bu tür ter bezleri vücutta en sık el, ayak ve koltukaltında bulunmaktadır. Hiperhidrozisi olanlar yüksek miktarda ter üretirler. Bu da el, ayak, göğüs ve koltuk altının sürekli olarak ıslak olması anlamına gelir. Özellikle aşırı stresli durumlarda, sinir sisteminin sempatik bölümünün aşırı çalışmasıyla ter salgısı artmaktadır. Her 100 kişiden birinde aşırı terleme rahatsızlığı görülmektedir.

Tedavi Nasıl Uygulanır?
Terleme tedavisine başlanmadan önce, bunun sebebi saptanmalıdır. Terleme sorunu olan kişilerin kilosu, kullanmakta olduğu ilaçlar, menopozda olup olmadığı ve endokrinolojik bir sorunun varlığı (tiroid ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan sorunlar) araştırılmalı ve tedaviye bundan sonra başlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder