Cuma

Yeni Doğan Bebeklerde Topuk Kanı Hayati Önem Taşıyor

Bebek sağlığı, doğuştan gelen hastalıklar, filtre kâğıdı, Guthrie kâğıdı, kan örneği alımı, kan örneği incelenmesi, kan testi, topuk kanı, topuk kanı testi, yenidoğan, yenidoğan bebekler..

Uzmanlar, yeni doğan bebeklerde yeterli ölçüde alınmayan ya da zamanında ilgili sağlık kurumuna ulaştırılmayan kan örneklerindeki gecikmelerin, bebekte çok ciddi ve geri dönülmez hasarlara neden olabileceğini söylüyor.

Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından Yenidoğan Tarama Programı kapsamında “Hayatım sizin elinizde” sloganıyla hazırlanan “Yenidoğan Topuk Kanı Örneği Toplama Kılavuzu” ile ilgili bilgi verdi.


Her bebeğin dünyaya geldiğinde sağlıklı bir gelecek için en iyi koşul ve olanakları hak ettiğine dikkat çeken Kemik, bu noktada da Sağlık Bakanlığı’nın doğuştan gelen bazı ciddi hastalıkları tarama programlarıyla saptamaya çalıştığını hatırlattı.

Buradaki en kritik adımın, hasara neden olabilecek doğuştan gelen hastalığın en kısa zamanda saptanması olduğunu ifade eden Kemik, “Bunun için de en uygun yöntem, yenidoğandan yaşamın ilk 48 saati içinde ya da birinci haftasına kadar alınan kan örneğinin incelenmesidir” dedi.

Yenidoğandan alınacak yeterli ya da geçerli kan örneğinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu kan örneği sağlık kuruluşlarında bakanlığımız tarafından dağıtılmış olan filtre kâğıdına (Guthrie kâğıdı) ilişik form üzerindeki bilgiler eksiksiz ve okunaklı doldurularak kan örneği alınmalı ve ilgili kuruma ulaştırılmalıdır. İllerde Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürlükleri bu uygulamanın organizasyonunun birincil sorumlularıdır.”

Kemik, uygun alınmayan ya da zamanında ulaştırılmayan kan örneklerindeki gecikmelerin yeni doğanlarda çok ciddi ve geri dönüşümsüz hasarlara yol açabileceğini vurguladı. Kemik, bu nedenle hazırlanan kitapçığın topuktan nasıl yeterli ve geçerli kan örneği alınacağını adım adım gösterdiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder