1. Sağlığı tehdit eden tehlikelerin solunum yolu ile vücuda girişinden en çok hangi meslek dalı direkt olarak etkilenir?
a) Doktorlar
b) Öğretmenler
c) İşçiler(Sanayi)
d) Makinistler
2. Çalışanların sağlığını kontrol etmek için,üç genel kontrol yöntemi uygulanabilmektedir.Aşağıdakilerden hangisi bu yönteme dahil değildir?
a) İşçileri uyarmak
b) Kirli havanın dağılmasını önlemek
c) İşçileri korumak
d) Havayı kirleten kaynakları gidermek
3. Aşağıdakilerden hangisi çevresel zararlı etkenlerden psikososyal etkenlerin sınıfına girmektedir?
a) Isı
b) Soğuk ve Donmalar
c) Elektrik akımı
d) Mobbing
4. Atmosferde bulunan ve salya ile karışan zehirli gazları yutmak,kimyasal maddeler bulaşmış maddeleri yemek,içmek,çiğnemek sureti ile hangi şekilde vücuda girerler?
a) Deriye temas yoluyla
b) Çöüzlme yoluyla
c) Tahriş yoluyla
d) Sindirim yoluyla
5. Çevresel zararlı etkenler kaç gruba ayrılır?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
6. AIHA açılımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Amerikan,Endüstri Hijyenistleri birliği
b) Amerikan Hijyenleri Birliği
c) Endüstri Hijyenleri Birliği
d) Amerikan Endüstri Birliği
7. Maruziyetin diğer anlamı nedir?
a) Sunuk Kalma
b) Tecrit etmek
c) Kişisel duyarlılık
d) Şahsi hassasiyet
8. Aşağıdakilerden hangisi Ultraviyole ışınlarının etkisi ve önlemleri içine girmektedir?
a) Koruyucu kurşun malzeme kullanılmalı
b) Maruz kalma süresini minumum da tutmak
c) Bu ışınların etkisi yoktur
d) Konjuonktüvit
1. Maruziyet limitlerinin alt sınırlara indirilip risk ortadan kalkınca veya risk en az düzeye çekilinceye kadar hijyenik şartlara uygun olarak işçilere ne verilmektedir?
a) Süt ve yoğurt
b) Mesai saatlerinde düzenleme-azaltma
c) Uyarı ve levhalar
d) Kişisel koruyucu donanımlar
2. Çok fazla sıcaklık ve nem,insan vücudunu nasıl etkiler?
a) Görme mekanizması
b) Denge kontrolü
c) Eklem
d) Isı kontrol mekanizması
3. Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin kaçıncı maddesine göre ,özellikle işyeri tabanı,duvarlar ve diğer yüzeyler temizlenecek ve hijyen şartlar sağlanacaktır?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
4. Toz kontrolünde uygulanan en eski yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yaş yöntem uygulamak
b) Kuru yöntem uygulamak
c) Ayırmak
d) Kapalı duruma getirmek
5. Gıda hijyeni ne demektir ?
a) Gıda maddelerinin yararlı mikroorganizmalardan arındırılarak depolanması ve servise sunulmasıdır.
b) Çalışma ortamının temiz tutulmasıdır
c) Gıda maddelerinin zararlı mikroorganizmalardan arındırılarak,sağlıklı ve temiz bir şekilde hazırlanması,depolanması ve servise sunulmasıdır
d) Sağlıklı üretim demektir
6. Fibrosis Yapan Tozlar en fazla hangi organımızı etkiler?
a) Karaciğer
b) Akciğer
c) Kalp
d) Böbrek
7. Kanserojen ve mutan maddelerle kirlenme olasılığı bulunan işlerde iş hijyenine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Çalışanların kendi elbiseleri ile koruyucu giyim eşyalarını saklanmaları için bir elbise dolabı verilecektir.
b) Kanserojen ve mutan maddelerle kirlenme olasılığı bulunan yerlerde çalışanların sigara içmeleri, yemeleri ve içmeleri önlenecektir.
c) Çalışanlara işe özel koruyucu giyim eşyası verilecektir.
d) Çalışanlara uygun ve yeterli yıkanma yeri, tuvalet ve temizlik malzemesi sağlanacaktır.
8. Biyolojik etkenlerle çalışmaya bağlı sağlık veya güvenlik riskleriyle karşılaşılan bütün işlerde alınması gereken hijyen önlemlerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) İşçiler, biyolojik etkenlerin bulaşma riski bulunan çalışma alanlarında yiyip içmeyeceklerdir.
b) İşçilere uygun koruyucu giysi veya diğer uygun özel giysi sağlanacaktır.
c) Gerekli koruyucu ekipmanlar kullanım sırasında kontrol edilip temizlenecektir.
d) İşçilere, göz yıkama sıvıları ve cilt antiseptikleri de dâhil, uygun ve yeterli temizlik malzemeleri bulunan yıkanma ve tuvalet olanakları sağlanacaktır.
9. Bakterilerin çoğalmasına uygun olan ortamlar aşağıdakilerden hangisi/hangileridir? I-Gıda bulunan nemli veya sulu ortamlar II-Isının elverişli olduğu ortamlar III-Havasız ortamlar
a) Yalnız-I
b) I,II
c) I,III
d) l, ll, lll
10. İşyerlerinde iş hijyenin sağlanması için aşağıdakilerden hangisi/hangileri dezenfekte edilmelidir? I-Kimyasal ürünler ile temas eden yüzeyler II-El ile temas eden yüzeyler III- Bulaşma ve bakteri üremesi ihtimali olan yerler
a) Yalnız-I
b) I,II
c) II,III
d) I,II,III
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder